Kleinschalige Kinderopvang Het kleine kasteel

Dagindeling

Bij Het kleine kasteel werken we met een vaste dagindeling, dit geeft de kinderen een vertrouwd gevoel, duidellijke structuur en rust binnen de groep. Uiteraard kan hier nog wel eens van worden afgeweken.
Maar om de rust zoveel mogelijk te bewaren, is het voor mij niet mogelijk om kinderen te brengen naar of op te halen van de Voorschool.Bij binnenkomst is er eerst een overdracht met de ouder(s).
Bij baby's wordt er zoveel mogelijk hun eigen ritme gevolgd.
De kinderen kunnen nog even vrij spelen of hun meegebrachte boterham eten (tot uiterlijk 7.45 uur).

Als de kindaantallen en het weer het toelaat, gaan we rond 8.00 uur naar school wandelen om jongste zoon naar school te brengen.
Dit gebeurt lopend of met de kinderwagen.
Bij terugkomst mogen de kinderen nog vrij spelen.

Rond 9.15 uur gaan we met z'n allen aan tafel zitten om fruit te eten en water/thee te drinken.
Tijdens dit moment wordt er voorgelezen of gezongen, vaak inspelend op het thema van dat moment.Na het eten kunnen we vanalles doen:
- Kindjes die 2x op een dag slapen mogen nu naar bed
- Knutselen
- Bouwen
- Puzzelen
- Buiten spelen
- ONTDEKKEN!Tegen 11.30 uur is het lunchtijd. Eerst eten we een boterham met hartig beleg, te denken aan zuivelspread, kaas of groentespread, de volgende boterham(men) mogen belegd worden met zoet beleg. Vaak is er naast de boterhammen ook nog iets anders te eten, zoals ontbijtkoek, beschuit of crackers.
Bij het eten wordt melk of thee gedronken.Na de lunch is het altijd rusttijd bij Het kleine kasteel:
De kinderen die nog maar 1x slapen overdag, gaan nu naar bed.
De andere kinderen kunnen nu kleuren, een spelletje spelen, luisteren naar een verhaaltje of iets anders rustigs.Rond 16.00 uur zijn alle kinderen uit bed en eten we met elkaar van een "monkeyplatter" (de kinderen kunnen kiezen uit verschilende verantwoorde snacks) en drinken we lekker water/thee/sap hierbij (De kleintjes hebben vaak al eerder een snack/koekje op met drinken en kunnen daarna nog even slapen). Terwijl we wachten tot iedereen hiermee klaar is, wordt er een boekje gelezen, met elkaar gekletst of zingen we.Hierna is het weer tijd voor vrij spel, meestal wordt er op de mat gespeeld (Duplo, trein, auto's, verkleedkleren) of buiten gespeeld.


Tussen 17.00 en 18.00 uur worden de meeste kinderen opgehaald, uiteraard wordt de dag besproken met de ouder(s). Tevens werk ik met een "heen en weer-schrift", waarin de dagelijkse activiteiten worden beschreven.

Verjaardag vieren

De verjaardag van een kind (en mezelf) laten we niet zomaar voorbij gaan.

We maken er een gezellig feestje van; de jarige krijgt een mooie verjaardagskroon op, we zingen voor de jarige (terwijl de jarige op tafel zit), er worden kaarsje uitgeblazen, een verjaardagsboekje wordt voorgelezen en tijdens eetmomenten worden er heerlijke pannekoeken of wafels gegeten.

Doordat we voor elk kind een uitgebreid feestje vieren, is het niet noodzakelijk een traktatie mee te nemen.

Verjaardag bij Het kleine kasteel

Thema

Elke 2  maanden werken we met een nieuw thema die aansluit bij de belevenigswereld van de kinderen.

Elk kind mag hieraan meedoen, aangepast aan de leeftijd van het kind.

Tijdens zo'n thema proberen we veel verschillende activiteiten te doen (Te denken valt aan uitstapjes, kring- of schootspelletjes, liedjes zingen, boekjes (voor)lezen, zelf ontdekken), maar er is in ieder geval elke week een nieuwe kleurplaat om te kleuren of verven en een knutselactiviteit.

   

Knutselen

Bij Het kleine kasteel wordt veel geknutseld, vaak aangepast aan het thema waar we die maand mee werken.

Alle kinderen mogen meedoen, maar zijn dit niet verplicht.

De knutselwerkjes worden opgehangen en daarna bewaard in een map die meegegeven wordt als het kind afscheid neemt bij ons.

Sommige knutselwerkjes of kleurplaten mogen tussendoor al mee naar huis.

Elk kind maakt iets moois voor de verjaardag van papa en mama en moeder- en vaderdag.

Knutselen bij de gastouder

   

Uitstapjes

Bij Het kleine kasteel proberen we te leren door veel te spelen en zelf te ontdekken.

Vandaar dat we elke dag minstens een half uur buiten spelen (tenzij het heel slecht weer is), regelmatig er op uit te trekken, maar ook uitstapjes plannen.

Een van onze terugkerende uitstapjes is een bezoek aan de bibliotheek. Minsten 1x in de maand gaan we daar naartoe om nieuwe boekjes te lenen en daar gezellig rond te kijken en te spelen. Op woensdagochtend gaan we regelmatig naar de voorleesochtend.

Op stap met de gastouder